Sirup z agáve je prírodným mexickým sladidlom na báze fruktózy. Rastlina agáve je tradičnou súčasťou stravy amerického juhozápadu a Mexika po celé stáročia. Starí Aztékovia považovali rastlinu agáve za posvätnú a verili, že šťava, ktorá vyteká po narezaní z listov a koreňov rastliny, čistí telo a dušu . Španielski dobyvatelia potom využili rastlinu po svojom: fermentovali sladkú šťavu z agáve a získali tequilu.
Sirup z agáve je vlastne zahustená šťava z agáve . Surová šťava z agáve sa pravidelne zbiera z kaktusov divoko rastúcich v strednom Mexiku. Kaktus pustí šťavu, ktorá sa niekoľko dní zbiera vo vydlabanom stredu. Mliečne zafarbená šťava sa potom vyberie z každej rastliny zvlášť. Táto šťava má vysoký obsah polyfruktóza čiže inulínu, ktorý sa pri šetrnom zahusťovanie šťavy bez použitia akýchkoľvek chemikálií mení na jednoduchý cukor fruktózu.
Sirup z agáve má nízky glykemický index a po konzumácii nezvyšuje hladinu krvného cukru tak rýchlo ako med či biely cukor. Je preto je vhodným sladidlom pre diabetikov za lekárskeho dohľadu (u cukrovky druhého typu) a pre ľudí, ktorí majú problémy s trávením sacharózy. Sirup z agáve naviac obsahuje zvyškové množstvo inulínu (cca 3g na 100g sirupu), ktorý podporuje zdravú črevnú mikroflóru a tým správnu činnosť čriev. Pretože pri výrobe nedochádza k žiadnej rafinácii, zostávajú v sirupe stopové množstvá minerálnych látok, prirodzene sa vyskytujúcich v agáve (vápnika, horčíka, zinku...) a podstatnejšie množstvo železa ( 16% odporúčanej dennej dávky v 100g sirupu). Sirup je ľahko stráviteľný, napomáha činnosti žlčníka, tráveniu tukov a môže pôsobiť preventívne pri zanášaní ciev vplyvom cholesterolu. Je vhodný aj pre deti a rekonvalescentov.
Použitie: Sirup z agáve je nielen zdravým, ale aj chutným a všestranným sladidlom. Je skvelým doplnením medu, javorovému sirupu a ďalších prírodných sladidiel. Má menšiu viskozitu ako med, a preto sa ľahšie mieša s pokrmami. Príjemná chuť (ľahučko pripomínajúca javorový sirup) zvýrazní pôvodnú chuť jedla. Sirup môžete použiť do ovocných šalátov, jogurtov, na müsli a lupienky, palacinky a lievance, na osladenie čaju či kávy, limonád a ovocných nápojov. Je vhodný do šalátových zálievok, marinád a grilovacích zmesí. Je výborným sladidlom bylinkových čajov (v porovnaní s bielym cukrom).
Krajina pôvodu: Mexiko
Hmotnosť: 352ml (500g)
Tabuľka nutričných hodnôt
100 g obsahuje v priemere:
Energia: 287 kcal / 1200 kJ
Bielkoviny: 0 g
Sacharidy: 75g
- fruktóza: 50 g
- glukóza: 18 g
- sacharóza: <0,5 g
Tuky: 0 g
Použitie - do ovocných šalátov, jogurtov, na müsli a lupienky, palacinky a lievance, na osladenie čajov či kávy, limonád a ovocných nápojov. Je vhodný do šalátových zálievok, marinád a grilovacích zmesí. Je výborným sladidlom bylinkových čajov.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.