Rebarborový koláč s jahodami
Dnes pre Vás máme niečo sezóne, z tradičného kysnutého cesta z netradičnej múky. Reč bude o rebarbore, ktorú možeme jednoznačne zaradiť medzi superpotraviny vďaka jej liečivým účinkom. Okrem toho, že je zdraviu prospešná je aj vďačnou surovinou do šalátov a koláčov. Kyslastá svieža chuť sa výborne kombinuje najmä s jahodami.

Rebarbora je jednou z najzdravších druhov zeleniny. Jej chuť je kyslá, spoznáte ju podľa krvavočervenej stonky. Obsahuje kyselinu listovú, potrebnú pre našu krv a činnosť mozgu a nervov.

Aké sú jej ďalšie pozitíva? Obsahuje nadpriemerne veľa vápnika, potrebného pre ženy v menopauze. Vysoký obsah draslíka pomáha zasa odvodňovať organizmus. 


Na cesto potrebujeme:

  • 500g hladkej špaldovej múky
  • 3 dcl mlieka
  • 1 ks kvasníc
  • 2 ks vajíčok 
  • 2 PL kvalitného slnečnicového oleja

    Ďalej potrebujeme:

    • 10 kusov rebarbory
    • 10 jahôd
    • 5 PL trstinového cukru


    Postup:


    1. Rebarboru očistíme a nakrájame na kocky, zasypeme cukrom a necháme odpočívať aspoň 3-4 hod. Rebarbora zmäkne a pustí prebytočnú vodu, ktorú pred použitím rebarbory vylejeme.


    2. Mlieko si mierne zohrejeme, pridáme kvasnice a trochu cukru. Počkáme kým kvasnice napučia.


    3. Múku, soľ, vajcia zmiešame s mliekom a kvasnicami, miešame kým sa všetko nespojí kompaktné cesto.


    4. Cesto zakryjeme utierkou a dáme na teplé miesto nakysnúť.


    5. Pripravíme si veľký plech, ktorý pozrieme olejom, naplánovanými rukami porozťahujeme cesto po celom plechu.


    6. Na cesto naukladáme rovnomerne rebarboru a nakrájané jahody.


    7. Do predhriatej trúby däme koláčik priecť na 220 stupňov na 20 minút. Komu by sa zdal málo sladký môže hotový koláčik posypať práškovým cukrom.




    Dobrú chuť :)




    Za tento skvelý recept ďakujeme Mia's Dolce vita




    • Kategória: Recepty
    • Dátum: 14.05.2017
    • Zobrazení: 1183