Bio-Racio-Dia, s.r.o. - maloobchod a veľkoobchod so zdravými potravinami

Bio potraviny pre celiatikov, diabetikov, výrobky racionálnej výživy.

BIO vína, vína striekané v noci?
V tomto krátkom článku by sme vám radi popísali pár dôvodov, prečo konzumovať vína v BIO kvalite, čo od nich môžete očakávať a možno si povieme niečo aj o pozitívach konzumácie BIO vín. Taktiež si niečo povieme o kategorizácií vín medzi BIO vína. Pretože práve vinársky priemysel zažíva v súčasnosti "BOOM" chemizácie.

Čo je to BIO víno?                                                                                                                            

Bio víno je víno vyrábane z hrozien pestovaných podľa pravidiel ekologického poľnohospodárstva. To znamená: bez používania chemických prípravkov, priemyselných hnojív, hormónov a umelých látok. Pestovanie a výroba bio vína podlieha prísnym pravidlám, ktoré sú kontrolované nezávislými organizáciami. Pri výrobe bio vína sa musí vinár zrieknúť bežne používaných prípravkov - čistých kultúr kvasiniek a ich živných solí, enzýmov a číridiel.


U nás vo firme máme skúsenosť s vinároskou firmou Veritas, ktorá vyrába vynikajúce vína v BIO kvalite. Mali sme tú česť tieto vína ochutnať - a boli vynikajúce. Aj preto sme sa rozhodli zaradiť ich do našej ponuky.

Prečo si vybrať BIO víno od firmy Veritas?

  • BIO víno je zdravé (s mierou samozrejme) a neobsahuje pesticídy ani iné syntetické prísady. Víno má bohatšiu chuť a vôňu, je výrazne sviežejšie, ovocnejšie a využíva naplno charakter oblasti, v ktorej je pestované.  Aj preto sa BIO víno považuje za čistý rukopis vinohradníka a vinára. Taktiež znamená BIO víno originalitu danej odrody. Aj preto si BIO vína, najmä BIO vína značky Veritas, vychutná bežný laik, ale aj odborník.



A čo BIO víno a zdravie?

1. Víno a zdravie je v súčasnosti živá téma. Existuje mnoho dôkazov, ktoré podporujú rozumnú konzumáciu vína a jeho pozitívny vplyv, ale taktiež je mnoho dôkazov proti konzumácií a pozitívnym vplyvom vína. Hovorí sa najmä o antioxidačných účinkoch / vlastnostiach látok obsiahnutých vo víne.  Tie zabraňujú tvorbe usadenín v kardiovaskulárnom systéme človeka. Pozitívom, ktoré taktiež patrí k vínu a jeho konzumácií je životný štýl milovníkov vína. Tento životný štýl smeruje ku zdravej výžive, zvyšovaniu kultúry (pri podávaní vína a jedál s ním spojených), k životu bez stresu či k čiastočnej eliminácií stresu. Flavonoidy, ktoré patria medzi fenolové zlúčeniny, pôsobia antioxidačne a protizápalovo. Taktiež ničia voľné radikály, ktoré poškodzujú bunky a spôsobujú rôzne civilizačné choroby. 



2. Červené víno absorbuje cholesterol. Ma taktiež silný baktericidný účinok (usmrcuje baktérie). Železo, ktoré sa nachádza práve v červenom víne, napomáha pri chudokrvnosti a spolu s vitamínom C posilňuje imunitu. Ľudia, ktorí pravidelne konzumujú primerané množstvo červeného vína sú podľa niektorých údajov odolnejší proti vírusom spôsobujúcim obrnu. A tým sa dostávame k otázke, ktorá nás všetkých trápi asi najviac: Koľko je primerané množstvo skonzumovaného vína? U žien sa považuje za primeranú dávku 100 až 150 ml vína. Muži majú väčšie šťastie, u nich sa táto dávka pohybuje na úrovni 200 až 250 ml. Pri degustácií vína platí pravidlo: všetko s mierou.




3. Dlhé roky sme počuli najmä o prospešných účinkoch červeného vína, a to najmä na srdce a kardiovaskulárny systém ako taký. O priaznívých účinkoch bieleho vína, či šampanského sme počuli málo, ak vôbec. Existuje pre to vysvetlenie. Francúzi, ktorí pijú viac červeného vína ako ich severní susedia, mávajú v oveľa väčšej miere zdravé srdce. Musíme spomenúť, že ja biele víno je v primeranom množstve zdravé, avšak oproti červenému vínu obsahuje menej antioxidantov. Je to paradox, pretože Francúzi milujú stravu s vysokým obsahom tuku, taktiež sú to silní fajčiari oproti Britom či Američanom. Avšak, počet srdcových ochorení je vo Francúzsku v prepočte na počet obyvateľov o 3/4 menší ako vo Veľkej Británií a o tretinu menší v porovnaní s USA. Pravdepodobný dôvod tohoto faktu sa skrýva práve červenom víne, konrétne v jednej jeho zložke menom resveratrol. Ten riedi krv a tým zmenšuje počet krvných zrazenín, ktoré spôsobujú infarkty či mozgové mŕtvice.


4. Víno a telesná hmotnosť - pokiaľ víno konzumujeme v rozumnej miere, môžeme docieliť úbytku na telesnej hmotnosti. Je to spôsobené faktom, že víno má nízky obsah kalórií a tým dochádza k ich okamžitému spaľovaniu. Taktiež alkohol obsiahnutý vo víne pomáha pri trávení látok nerozpustených vo vode. Pri výbere vína na "účely chudnutia" by sme však mali siahnuť po víne s nižším obsahom alkoholu. Nadmerné pitie vína naopak chudnutiu vôbec nepomáha, práve naopak - telo začne spaľovať len samotné víno, namiesto uložených tukov.


5. Víno a imunitný systém - víno posilňuje imunitný systém svojimi antivirálnymi a antibakteriálnymi účinkami. Taktiež pomáha redukovať životaschopnosť stafylokokov, detoxikujú telo od baktérií, ich jedov a vírov. Tiež ma priaznivý účinok pri prevencií chrípky.


Prednosti BIO vín značky Veritas:

  • nepoužívajú umelé hnojivá, herbicídy (chemická látka používaná na ničenie buriny) ani pesticídy (chemické látky, ktoré sa v poľnohospodárstve a v lesníctve používajú proti chorobám, škodcom a burine. Boli vytvorené, aby usmrcovali alebo iným spôsobom poškodzovali živé organizmy)
  • vína od tohoto výrobcu majú výrazne ovocnejšiu a plnšiu chuť
  • neobsahujú GMO (geneticky modifikované organizmy)
  • neobsahujú pridané syntetické látky
  • ekologické poľnohospodárstvo nemá negatívny vplyv na okolnú prírodu
  • sme presvedčení, že víno v rozumnej miere má priaznivý účinok na zdravie
  • BIO pestovanie kontroluje samotný zákon
  • toto vinárstvo podlieha pravidelným kontrolám BIO kvality


Takže na zdravie milí čitatelia, na to Vaše.







Značky: