Zdravé semienka, ktoré by ste mali začať jesť. Okamžite!

Je všeobecne známe, že semienka sú veľmi zdravé. Poskytujú množstvo vlákniny, proteínov a zdravých tukov. Nasledujúcich šesť druhov semien považujeme za najlepšiu voľbu.

Konopné semená


Tieto semená sú veľmi významným zdrojom rastlinných bielkovín - to znamená, že obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny. Jedlo môže mať viac ako 20 aminokyselín. Zatiaľ čo telo si dokáže vyprodukovať len 11 aminokyselín, ostatné aminokyseliny sú esenciálne a musia byť obsiahnuté v prijímanej potrave. Jedna polievková lyžica konopných semien poskytuje približne 6% dennej potreby bielkovín pre ženu s hmotnosťou cca 68kg. 

 

  • Pridajte teda jednu polievkovú lyžicu konopných semien do svojho müsli či doma pečeného chlebu. Fantázii sa medze nekladú. 

Polievková lyžica obsahuje: približne 55 kalórií; 3,2g proteínov; 0,4g vlákniny

 

Tekvicové semená

Tieto semená poskytujú železo, ktoré ľudské telo potrebuje na výrobu hemoglobínu, ktorý pomáha pri prenose kyslíka. Tekvicové semená tiež obsahujú a dodávajú horčík - minerál potrebný na viac ako 300 biochemických reakcií v tele, ako aj zinok - minerál pomáhajúci imunite. 

  • vhodné do šalátov

Polievková lyžica obsahuje: približne 45 kalórií; 2,4g proteínov; 0,5g vlákniny.

 

Ľanové semená


Pomáhajú zlepšovať trávenie, obsahujú rastlinné omega 3 mastné kyseliny, konkrétne najmä kyselinu alfa-lonolenová (ALA). Jedna polievková lyžica ponúka 8% z dennej potrebnej dávky vlákniny pre ženu. Celé ľanové semienka sú chrumkavé, pomleté ľanové semienka sú ľahšie stráviteľné, čo znamená, že pri konzumácií absorbuje telo viac živín. 

  • odporúčame pridať do šalátov či smoothies

Polievková lyžica obsahuje: približne 37 kalórií; 1,3g proteínov; 1,9g vlákniny.

 

Chia semienka


Chia semienka majú obzvlášť vysoký obsah vlákniny. Jedna polievková lyžica tvorí približne 23% dennej dávky vlákniny pre dospelú ženu. Semienka tiež poskytujú veľké množstvo vápnika, železa, horčíka a zinku. Zaujímavosťou je, že keď sa chia semienka namočia zväčšujú svoj objem a zároveň vytvárajú gélovú vrstvu, ktorá ich pomáha udržať nasýtené. alebo si skúste dochutiť chia semienkami puding

Polievková lyžica obsahuje: približne 73 kalórií; 2,5g proteínov; 5,2g vlákniny.

 

Slnečnicové semienka


Technicky sa jedná o zrno. Tieto "semená" sú plodom slnečnice. Sú výborným zdrojom horčíka, taktiež dodávajú mangán, ktorý reguluje cukor v krvi, ako aj vitamín E. Vitamín E je skvelý antioxidant, dôležitý pre imunitu.

  • odporúčamé pridať do šalátov či pridať do domáceho chlebíku

Polievková lyžica obsahuje: približne 51 kalórií; 1,8g proteínov; 0,8g vlákniny

 

Sezamové semienka


Tieto semienka slúžia ako výborná dávka zdravých mononenasýtených tukov. Taktiež sú zdrojom magnézia a medi. Meď je minerál, ktorý pracuje so železom na vytvorení červených krviniek.

Polievková lyžica obsahuje: približne 52 kalórií; 1,6g proteínov; 1,1g vlákniny