Popis
Shoyu pochádza z Číny a má už 2 800 rokov. Postupne sa rozšírila do celej juhovýchodnej Ázie a teraz je tradičnou súčasťou ázijskej kuchyne. S obyčajnou lacnou „sójovou omáčkou" nemá ale nič spoločné. Shoyu neobsahuje žiadne zvýrazňovače chuti, farbivá ani umelé sladidlá.
Popri základných štyroch chutí (sladká, horká, slaná, kyslá), je ešte chuť piata - umami. Označuje sa ako „lahodná", „chuť zrelosti" a zvýrazňuje chuť pokrmu. Táto piata chuť je obsiahnutá aj vo fermentovaných výrobkoch - teda aj v sójovej omáčke shoyu.
Zloženie
Voda, SÓJOVÉ BÔBY 16,6 %, PŠENICA 13,5 %, morská soľ 10,7 %, fermentačné činidlo (Aspergillus oryzae).
Alergény
Lepok, Sójové bôby
Skladovanie
Na chladnom a suchom mieste. Chráňte pred slnečným svetlom.
Krajina pôvodu
Japonsko
Výživové údaje na 100 ml
Energetická hodnota 300 kJ / 71 kcal | |
---|---|
Tuky: | 0,3 g |
z toho nasýtené mastné kyseliny: | 0,0 g |
Sacharidy: | 8,7 g |
z toho cukry: | 2,0 g |
Bielkoviny: | 8,3 g |
Soľ: | 13,0 g |
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.