Maces je bezkvasové pečivo vyrobené zo pšeničnej múky a vody. Pochádza zo židovskej kultúry. Tento špeciálny chlieb je určený na sviatky Pesach. Cesto neobsahuje kvások. Po zmiešaní múky s vodou sa musí rýchlo upiecť pri vysokých teplotách, aby neprišlo ani k náhodnému nakysnutiu. Maces je vhodný pri zažívacích ťažkostiach a pri ochoreniach tráviaceho traktu. Má rovnakú energetickú hodnotu ako bežný chlieb. Neobsahuje pridané cukry, tuky ani soli. Je ľahko stráviteľný. Môže sa jesť samotný alebo natretý rôznymi nátierkami. Z macesu sa dajú pripraviť chutné špeciality. Maces nie je vhodný pre ľudí s alergiou na lepok.
V Zlatých Moravciach sa maces vyrába viac ako 100 rokov. Má tvar obdĺžnikových plátkov. Povrchová štruktúra plátkov je pravidelne perforovaná zlatobielej až smotanovej farby s hnedými vydutinkami. Príjemná chuť a vôňa po praženej múke sa dosahuje tradičnou technológiou pečenia v keramickej peci. Jedinečne tenký a krehký je maces vďaka pôvodným strojom, na ktorých sa spracováva cesto.
Zloženie:
Výrobok obsahuje v 100 g:
Energia | 1497kJ / 353 kcal |
Tuky | 1,3 g |
-z toho nasýtené mastné kyseliny | 0,2 g |
Sacharidy | 71,3g |
-z toho cukry | 2,2g |
Vláknina | 4,3g |
Bielkovina | 12,0g |
Soľ | < 0,01g |
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.