Čo je Mursalský čaj?
Mursalský čaj je lahodný bylinný čaj z rastliny Ránhoj horský (Sideritis scardica Griseb). Ránhoj horský rastie iba na určitých miestach pohoria Rodopy, ktoré sa rozprestiera v Bulharsku, Grécku a Turecku. V Bulharsku je táto bylinka na vyznačených miestach pre jej vynikajúce liečivé účinky zákonom chránená.
Mursalský čaj je 25 kusov stebiel Ránhoja horského, šetrne zabalených do priesvitnej fólie. Spôsob balenia čaju v celých kusoch zaručuje, aby sa všetky pozitívne účinky a lahodná chuť čaju dostali až ku konečnému zákazníkovi, ktorý si tak môže vychutnať chuť čaju z ekologicky čistej prírody v nadmorskej výške 1500 m nad morom.
MURSALSKÝ ČAJ je nový druh bylinného čaju pre ZDRAVÝ RELAX.
Mursalský čaj neobsahuje teín a preto sa môže piť i vo väčšom množstve.
Mursalský čaj pochádza z oblasti v ktorej sa vyskytuje aj prirodzene a to z okolia dedinky Trigrad v Bulharsku (lokalita Durduga - Mursalica). Rastie vo výške 1500 m n.m, v ekologicky čistom prostredí, čo dodáva čaju na výnimočnosti.
Celé 1 steblo Ránhoja horského vložiť do 250 ml vody, nechať zovrieť a 5 minúť variť na miernom ohni.
Pre prípravu väčšieho množstva čaju je vhodné použiť 3 steblá na 1 liter vody.
Čaj sa pije bez ďalšej úpravy. V pripade potreby je možné čaj dosladiť medom.
Čaj je potrebné skladovať na suchom a dobre vetranom mieste. Po otvorení vhodné spotrebovať do 14 dni.
750 ml bieleho vína a 250 ml vody zohrejeme, pridáme 4 steblá Mursalského čaju, 1-2 škoricové struky, 2 polievkové lyžice medu, šťavu z jedného citróna. Pridáme na kúsky nakrájané ovocie ( pomaranče, mandarinky, jablká ) a chvíľu povaríme. Necháme odstáť, odstránime bylinky Mursalského čaju a škoricové struky a podávame .
- Odporúčané spôsoby prípravy vychladeného čaju
- 6 stebiel Mursalského čaju povaríme 6 minút na slabom vare v 2 litroch vody. Po vychladnutí nalejeme do sklenenej alebo plastovej nádoby, pridáme šťavu z jedného citróna a uložíme do chladničky. Pijeme počas dňa bez ďalšej úpravy. Takto pripravený čaj sa môže piť 1 – 2 dni.
- Z vychladeného Mursalského čaju s citrónom ( pripraveného podľa predchádzajúceho spôsobu ) je možné pripraviť aj ľahké letné osviežujúce alkoholické nápoje:
- Mursalské opojenie - do vysokého pohára nasypeme ľad, pridáme 0,5 dcl vodky ( gin, biely rum ), 1 dcl grappefruitového džúsu a dolejeme vychladeným Mursalským čajom. Môžeme ozdobiť kolieskom citróna alebo limetky. Pijeme slamkou.
- Mursalské bublinky - do vysokého pohára nasypeme ľad, dolejeme pohár vychladeným Mursalským čajom a šumivým vínom v pomere 1:1
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.