Zloženie: datle bez jadier.
Výživové údaje na 100 g výrobku:
energetická hodnota: 1223 kJ / 289 kcal;
tuky: 0,4 g;
nasýtené mastné kyseliny: 0,1 g;
sacharidy: 65 g;
cukry: 65 g;
vláknina: 8,7 g;
bielkoviny: 2 g;
soľ: 0,09 g.
Krajina pôvodu: Irán.
Skladovanie: Skladujte v suchu a chlade.
Použitie:
Vďaka prirodzenej sladkosti sa skvele hodí do müssli zmesí, na prípravu pečených i nepečených dezertov a sladkého pečiva alebo len tak samotné ako rýchla desiata na výlety a pri športovaní. Datle sa tiež môžu plniť syrom alebo orechmi. V arabskej kuchyni, kde majú datle svoj domov, sú každodennou súčasťou jedálnička a bežne sa pridávajú aj do slaných pokrmov. Najčastejšie sa pečú na masle alebo sa zlisujú do bochníka zvaného adšu.
Vedeli ste, že…
… z jednej palmy (Phoenix dactylfera) dorastajúcej až do výšky 30 m je možné zožať niekoľko desiatok kilogramu datlí? Každá jej časť je zužitkovaná: jej drevo sa využíva ako stavebný materiál, z listov sa pletú košíky či slúžia ako výzdoba pri slávnostiach, z vlákien stoniek sú splietané povrazy. Svoje uplatnenie má tiež aj miazga a kôstky.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.