Zloženie: karobový prášok.
Výživové údaje na 100 g výrobku:
energetická hodnota: 1529 kJ / 365 kcal;
tuky: <4 g;
nasýtené mastné kyseliny: 1 g;
sacharidy: 84 g;
cukry: 28 g;
bielkoviny: 5,1 g;
soľ: 0,02 g.
Krajina pôvodu: Španielsko.
Skladovanie: Skladujte v suchu, chlade a tme.
Použitie:
Karob čiže chlieb svätojánsky je jedlý plod stálozelenej rastliny Rohovníka všeobecného pochádzajúceho zo Stredomoria. Karobové struky sú sušené na priamom slnku až niekoľko mesiacov.
Rozdiel medzí tmavým a svetlým práškom je v spôsobe spracovania. Štandardným postupom výroby je rozomletie pražených karobových strukov zbavených semien, čím vzniká prášok tmavý. U svetlého dochádza k mletiu strukov nepražených. Rozdiel je tiež vo využití. Kým tmavý je intenzívnejší vo farbe, aróme i chuti a hodí sa predovšetkým na prípravu studených a teplých nápojov podobne ako kakao, prášok svetlý je častejšie využívaný pri pečení. Nie je to však pravidlo a záleží na individuálnej chuti.
Karob je všeobecne používaný podobne ako kakaový prášok, je ale prirodzene sladšie, s nižším obsahom tuku a zaujímavé je tiež jeho nutričné zloženie. Neobsahuje ani kofeín.
Vyskúšajte ho pri príprave polevy či toppingu, nepečených cukroviniek, sladkých nátierok alebo karobového pudingu. Pri pečení obzvláštní chuť klasického brownies, muffinov i sušienok.
Vedeli ste, že ...
... semená rohovníka všeobecného majú rovnakú veľkosť aj hmotnosť a v minulosti sa používali ako váhová jednotka zlata či drahých kameňov? Tiež slovo karát (0,2 g) je odvodené od označenia týchto semien - v arabčine "kharrub", v gréčtine "kerátion".
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.