Zloženie: hrubá pšeničná krupica *, voda.
* Alergén.
Výživové údaje v 100 g výrobku:
energetická hodnota: 1397 kJ / 338 kcal;
tuky: 1,5 g;
nasýtené mastné kyseliny: 0,4 g;
sacharidy: 65 g;
cukry: 3 g;
vláknina: 8 g;
bielkoviny: 12 g;
soľ: 0,05 g.
Krajina pôvodu: Taliansko.
Skladovanie: Skladujte v suchu, chlade a tme.
Použitie: Kuskus, cous cous alebo tiež "marocká cestovina" je tradičná severoafrická potravina, kde je dodnes veľmi obľúbená a pripravuje sa ako národný pokrm. Odtiaľ sa postupne rozšíril do celého sveta. Vyrába sa sparením vodou a následným tvarovaním guličiek krupice najčastejšie z obilnín, popr. z iných alternatívnych plodín. Celozrnný kuskus je z celých zŕn pšenice vrátane šupiek. Je chuťovo zaujímavejší a výraznejší.
Použitie kuskusu je naozaj univerzálne. Má príjemnú zrnitú štruktúru a sám o sebe nie je príliš výraznej chuti. Býva pripravovaný ako hlavný chod v podobe rizota alebo rôznych zmesí, príloha, na sladko, ako súčasť zeleninových šalátov alebo polievok.
Príprava: Príprava kuskusu je veľmi jednoduchá a rýchla. Kuskus zalievame iba vriacou osolenou vodou, vývarom, mliekom alebo vriacim pokrmom v pomere 1: 2 (kuskus: voda). Necháme zhruba 15 minút odstáť - kým kuskus vstrebe tekutinu. Pre zabránenie prípadného zlepenia môžeme pridať trochu olivového oleja alebo ghí.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.