Zloženie: jadra mandlí*.
* alergén
Výživové údaje na 100 g výrobku:
energetická hodnota: 2497 kJ / 604 kcal;
tuky: 52 g;
nasýtené mastné kyseliny: 4,7 g;
sacharidy: 7,6 g;
cukry: 4,9 g;
vláknina: 13 g;
bielkoviny: 20 g;
soľ: 0,04 g.
Krajina pôvodu: USA.
Skladovanie: Skladujte v suchu, chlade a tme.
Použitie:
Mandle sa získavajú z kôstok plodov mandľovníka, ktorá dorastá úctyhodných 5 – 7 m. Rozoznávame dva druhy – mandle sladké a horké, ktoré nie sú však určené na konzumáciu a využívajú sa na destiláciu mandľovej arómy.
Využitie mandlí v gastronómii spočíva predovšetkým pri výrobe múčnikov, cukroviniek, RAW dezertov, müssli zmesí, smoothies alebo konzumujte len ako rýchlu desiatu. Mletými mandľami sa zahusťujú polievky a omáčky. Nenahraditeľné sú aj pre cukrárov pri výrobe zákuskov, čokoládových praliniek, marcipánu či nugátu.
Skúste si vyrobiť domáce alternatívy mliečnych výrobkov – mandľové maslo (rozomleté mandle na pastu) alebo mandľové mlieko (vopred namočené mandle rozmixované s vodou).
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.