Jadrá sladkých mandlí.
Zloženie: mandle*.
* alergén
Môže ojedinele obsahovať úlomky škrupín.
Výživové údaje v 100 g výrobku:
energetická hodnota: 2423 kJ / 579 kcal;
tuky: 50 g;
nasýtené mastné kyseliny: 3,8 g;
sacharidy: 22 g;
cukry: 4,4 g;
vláknina: 13 g;
bielkoviny: 21 g;
soľ: 0 g.
Krajina pôvodu: USA / Austrália / Španielsko.
Skladovanie: Skladujte v suchu, chlade a tme.
Použitie:
Mandle sa získavajú z kôstok plodov mandľovníka, ktorá dorastá úctyhodných 5 – 7 m. Rozoznávame dva druhy – mandle sladké a horké, ktoré nie sú však určené na konzumáciu a využívajú sa na destiláciu mandľovej arómy.
Odroda NON PAREIL je označovaná ako „kráľovská“ pre svoj atraktívnejší vzhľad a chuť. Ide o najrozšírenejší druh mandlí na svete. Využitie mandlí v gastronómii spočíva predovšetkým pri výrobe múčnikov, cukroviniek, RAW dezertov, mussli zmesí, smoothies alebo konzumujte len ako rýchlu desiatu. Mletými mandľami sa zahusťujú polievky a omáčky. Nenahraditeľné sú aj pre cukrárov pri výrobe zákuskov, čokoládových praliniek, marcipánu či nugátu.
Skúste si vyrobiť domáce alternatívy mliečnych výrobkov – mandľové maslo (rozomleté mandle na pastu) alebo mandľové mlieko (vopred namočené mandle rozmixované s vodou).
Vedeli ste, že…
… mandle majú široké využitie nielen v kuchyni, ale aj v kozmetickom priemysle, kde sa spracováva mandľový olej lisovaný za studena do krémov, pleťových masiek, peelingov či masážnych olejov. Je odporúčaný aj tehotným ženám proti vzniku strií.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.