Jedlé semienka borovice pínie.
Zloženie: jadra píniových orieškov *.
* alergén
Môže obsahovať stopy arašidov a sezamu.
Výživové údaje v 100 g výrobku:
energetická hodnota: 2953 kJ / 715 kcal;
tuky: 68 g;
nasýtené mastné kyseliny: 4,9 g;
sacharidy: 9,4 g;
cukry: 3,6 g;
vláknina: 3,7 g;
bielkoviny: 3,7 g;
soľ: 0 g.
Krajina pôvodu: Čína.
Skladovanie: Skladujte v suchu, chlade a tme.
Použitie:
Píniové oriešky sa botanicky neradia medzi orechy, ide o jedlé jadra semien juhoeurópskych borovíc, avšak vďaka svojmu vzhľadu získali toto označenie. Vďaka náročnému zberu sú pínie čiže cédrové semienka pomerne drahoz potravinou.
Ide o typickú surovinu pre taliansku kuchyňu, kde sa používa do piest, chlebov, k cestovinám, ako korenie a vďaka svojej jemne sladkastej a maslovej chuti tiež pri príprave dezertov. Tradične sa pridávajú aj do omáčky tarator zo Stredného východu, čo je krémová pasta z pínií, chleba, cesnaku, mlieka a olivového oleja.
Pínie môžeme tiež pražiť, čím sa zvýrazní ich chuť. Takto pripravené semienka sú vhodné ako posyp múčnikov, zeleninových aj ovocných šalátov, polievok alebo zmrzlín.
TIP: Vyskúšajte pesto z medvedieho cesnaku!
Rozmixujte umyté a osušené listy medvedieho cesnaku, hrsť opražených píniových orieškov, trochu olivového oleja, trochu soli a kajenského korenia. Vzniknutým pestom naplňte pohár, povrch pokvapkajte olejom, uzavrite a skladujte v chladničke.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.