Jáhly sú šetrne olúpané a vyleštené zrnká prosa. Sú veľmi jednoduché na prípravu. Podávajú sa ako príloha, zavárka, vhodné do kaší, šalátov i dezertov.
Zloženie: pšeno.
Výživové údaje na 100 g výrobku:
energetická hodnota: 1514 kJ / 361,78 kcal;
tuky: 4,2 g;
nasýtené mastné kyseliny: 0,72 g;
sacharidy: 72,9 g;
cukry: - g;
bielkoviny: 11 g;
soľ: 0,013 g.
Krajina pôvodu: Ukrajina.
Skladujte: Skladujte v suchu a chlade.
Použitie: Jáhly čiže proso sú predtým tradičnou slovanskou surovinou so širokým využitím a veľmi jednoduchou prípravou. V našich jedálničkoch si pomaly získavajú opäť svoje miesto, na dlhú dobu ich nahradila éra ryže, zemiakov alebo kukurice.
Pôvodom pšeno pochádzajú z Ázie, konkrétne z Himalájí, obľúbené sú predovšetkým v Číne a Indii. Jáhly sa získavajú šetrným vylúpnutím zrniečok z bezlepkovej obilniny prosa siateho. Nevylúpané zrnká slúžia ako krmivo pre vtáky.
Vďaka svojej jemnej neutrálnej chuti môžeme pšeno v kuchyni využiť nasladko aj naslano. Výborné sú napr. v polievkach ako zavárka, v šalátoch, rizotách, zapekané so zeleninou alebo ako súčasť náplní a fašia. V o niečo tradičnejšom poňatí – na sladko, sú obľúbené pšeno-knedle, nákypy, ranné kaše, placky, korpusy na torty, muffiny, bábovky, …
Príprava:
Prepláchnuté pšeno varte v pomere 1 : 2 (pšeno : voda) s kvapkou oleja na miernom ohni kým sa voda nevstrebe (cca 10 - 15 minút).
TIP:
- Na odstránenie prípadnej horkosti sa odporúča pšeno niekoľkokrát spariť horúcou vodou.
- Na zachovanie kvalitatívnych vlastností je vhodné v letných mesiacoch skladovať v chladničke.
Vyskúšajte aj naše pšeničné dezerty PROVITA jablko - škorica alebo banán - datle.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.