Zloženie: semená quinoy červené.
Výživové údaje v 100 g výrobku:
energetická hodnota: 1484 kJ / 351 kcal;
tuky: 5 g;
nasýtené mastné kyseliny: 0,5 g;
sacharidy: 59 g;
cukry: 2 g;
vláknina: 6,6 g;
bielkoviny: 15 g;
soľ: 0,02 g.
Krajina pôvodu: Peru.
Skladovanie: Skladujte v suchu, chlade a tme.
Použitie:
Quinoa [čítaj kínua] čiže mrlík čílsky, označovaná ako superpotravina, pochádza z pohoria Ánd v Južnej Amerike. Táto pseudoobilovina je stále viac zaraďovaná do našich jedálnička vďaka svojej chuti, aróme aj nutričným vlastnostiam.
Jej drobné, korálkovité zrnká pripomínajúce „rastlinný kaviár“ sú predávané v troch farebných podobách – biele alebo tiež zlaté, červené a čierne. Ich spôsob prípravy aj chuť však zostávajú rovnaké. Je teda len na Vás, ako farebne zladíte svoj výsledný pokrm…
Quinoa má široké spektrum využitia - ako príloha, sladko v podobe kaší, pudingov, nákypov (varíme v mlieku), do müsli, ako vložka do polievok, do šalátov, rizot, na zahusťovanie, na zapekanie so zeleninou, do náplní, pilafov, do proteínových tyčiniek.
Príprava:
Quinú varíme v rovnakom pomere ako ryžu 1: 2 (quinoa: voda) zhruba 20 minút. Jej objem sa až štvornásobne zväčší. Odporúčame skôr pripravovať v zeleninovom vývare ako vo vode, docielime tak lepšiu chuť.
TIP:
Quinoa obsahuje prírodné saponíny, ktoré v prírode majú funkciu odpudzovať hmyz a vtáky. V kuchyni sa ju však potrebujeme zbaviť, pretože nám spôsobuje horkú chuť suroviny, k čomu už čiastočne dochádza pri jej spracovaní. Dobré je ju teda poriadne prepláchnuť a na 10 – 15 minút (kľudne aj hodinu, čím skrátime čas varenia) namočiť v miske so studenou vodou. V prípade, že sa nám pri varení tvorí pena, odoberáme, čím odbúrame prípadnú zvyšnú horkosť.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.