Zloženie: ryža dlhozrnná Arborio.
Výživové údaje v 100 g výrobku:
energetická hodnota: 1461 kJ / 349 kcal;
tuky: 0,7 g;
nasýtené mastné kyseliny: < 0,1 g;
sacharidy: 79 g;
cukry: 0,4 g;
vláknina: 0,8 g;
bielkoviny: 8,1 g;
soľ: < 0,01 g.
Krajina pôvodu: Taliansko.
Skladovanie: Skladujte v suchu, chlade a tme.
Použitie:
Táto dlhozrnná ryža odrody Arborio (Oryza sativa L.) pochádza z talianskeho mestečka Arborio v údolí rieky Pád, kde sa dodnes hojne pestuje.
Vďaka svojej krémovej konzistencii a dobrému vstrebávaniu chutí je využívaná na prípravu pravých talianskych risott alebo ako základná zložka dezertov – ryžové pudingy s ovocím či ako mliečna ryža. Z dôvodu vysokého obsahu škrobu ryža po uvarení lepí, vo vnútri ale zostáva pevná.
Príprava – základné rizoto:
Najemno nakrájanú cibuľu orestujte na olivovom oleji a masle, pridajte ryžu a znova krátko orestujte. Potom pridajte vodu alebo vývar (voda: ryža - 1,5:1), štipku soli a na miernom plameni varte cca 15 minút. Správne uvarená ryža je tzv. al dente. Krémovú konzistenciu podporíte pridaním kúska studeného masla a strúhaným syrom a následným zašľahaním. Podľa jednotlivých druhov rizôt a chuti môžete pridávať ďalšie komponenty – zelenina, huby, strukoviny, korenie, …
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.