Čo je Kardiosoľ?
Kardiosoľ je zmes solí sodíka a draslíka. Má znížený obsah sodíka a zvýšený obsah draslíka oproti bežnej jedlej soli. Oba prvky sú dôležité pre náš organizmus. Kým sodík spôsobuje zadržiavanie vody v organizme, draslík podporuje jej vylučovanie z organizmu. Príliš veľa sodíka a málo draslíka v strave je pre organizmus škodlivý.
Zloženie: varená jedlá soľ najmenej 60 hmotnostných percent, chlorid draselný najviac 40 hmotnostných percent, jodičnan draselný 15 – 35 mg.kg-1 (ako KI), protihrudkujúca látka E536
Výhody Kardiosoli
- O min. 40 % menej sodíka pri zachovanej slanej chuti
- Zdroj draslíka dôležitého pre fungovanie organizmu
- Používa sa namiesto bežnej kuchynskej soli
- prevencii srdcovo-cievnych ochorení u detí a dospelých,
- vysokom krvnom tlaku,
- kardiovaskulárnych ochoreniach
- diabete
- ochorení obličiek
- obezite
- športe
Kde všade sa nachádza sodík?
Bežná kuchynská soľ obsahuje min. 99 % chloridu sodného. Najviac sa využíva v potravinárskom priemysle na prípravu polotovarov a spracovanie potravín. V súčasnosti prijímame potravou niekoľko násobne viac sodíka a menej draslíka ako je optimálne. Sodík získavame:
15% - prirodzene z potravín
15% - prisoľovaním pri varení a dosoľovaním pri konzumácii
70% - zo spracovaných potravín, polotovarov, údených výrobkov
Viac soli zjeme bez toho, aby sme sa vôbec dotkli soľničky!
Čo spôsobuje vysoký príjem sodíka?
- Hypertenziu a Kardiovaskulárne ochorenia:
Sodík zadržiava vodu v organizme, čím zvyšuje krvný tlak a negatívne pôsobí na cievy.
Priama úmera medzi prísunom sodíka do organizmu a výškou krvného tlaku je známa už dávno. V populáciách s vyššou spotrebou sodíka je aj vyšší výskyt vysokého krvného tlaku. Naopak, zvýšený prísun draslíka vyvoláva jeho pokles - Ochorenie obličiek, obličkové kamene:
Čím viac sodíka, tým viac minerálov v organizme. Zvýšené zadržiavanie vody zaťažuje obličky a môže viesť ku vzniku kameňov a ochorení obličiek - Rednutie kostí:
Pri vysokom príjme sodíka je vylučované väčšie množstvo vápnika močom. Táto strata je obzvlášť významná, ak príjem vápnika nie je dostatočný, ako to býva v našej populácii. Straty vápnika, spôsobené vysokým príjmom sodíka v strave zhoršujú osteoporózu, vekom spôsobené rednutie kostí. - Ovplyvňuje činnosť mozgu:
Zvýšený prísun sodíka a zníženie pohybu u starších ľudí negatívne ovplyvňuje kognitívne funkcie mozgu - Zvyšuje absorpciu glukózy v tenkom čreve.
Veľa sodíka a málo draslíka je ozajstná hrozba, pretože čím viac sodíka je v tenkom čreve, tým viac molekúl cukru sa naň viaže a následne sa absorbuje viac glukózy. Podobne, čím viac sacharidov zjeme, tým viac glukózy sa nachádza v tenkom čreve a absorbuje sa viac soli. Tento začarovaný kruh má závažné účinky na zdravie a následne aj na našu hmotnosť. - Zvyšuje riziko rakoviny žalúdka
Vysoký príjem sodíka je spájaný až v 68% so zvýšením rizika vzniku rakoviny tráviaceho traktu v porovnaní s nízkym príjmom sodíka.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.