Solivary - kardiosoľ, 200g

Neohodnotené
Dostupnosť Skladom (148 ks)
Kód: 1576
€2 €1,67 bez DPH
Solivary - kardiosoľ, 200g
Neohodnotené

 

Čo je Kardiosoľ?

 

Kardiosoľ je zmes solí sodíka a draslíka. Má znížený obsah sodíka a zvýšený obsah draslíka oproti bežnej jedlej soli. Oba prvky sú dôležité pre náš organizmus. Kým sodík spôsobuje zadržiavanie vody v organizme, draslík podporuje jej vylučovanie z organizmu. Príliš veľa sodíka a málo draslíka v strave je pre organizmus škodlivý.


Zloženie: varená jedlá soľ najmenej 60 hmotnostných percent, chlorid draselný najviac 40 hmotnostných percent,  jodičnan draselný 15 – 35 mg.kg-1 (ako KI), protihrudkujúca látka E536

 

Výhody Kardiosoli

  • O min. 40 % menej sodíka pri zachovanej slanej chuti
  • Zdroj draslíka dôležitého pre fungovanie organizmu
  • Používa sa namiesto bežnej kuchynskej soli
Kardiosoľ je odporúčaná pri: 
  • prevencii srdcovo-cievnych ochorení u detí a dospelých,
  • vysokom krvnom tlaku,
  • kardiovaskulárnych ochoreniach
  • diabete
  • ochorení obličiek
  • obezite
  • športe

Kde všade sa nachádza sodík?

Bežná kuchynská soľ obsahuje min. 99 % chloridu sodného. Najviac sa využíva v potravinárskom priemysle na prípravu polotovarov a spracovanie potravín. V súčasnosti prijímame potravou niekoľko násobne viac sodíka a menej draslíka ako je optimálne. Sodík získavame:

15% - prirodzene z potravín

15% - prisoľovaním pri varení a dosoľovaním pri konzumácii

70% - zo spracovaných potravín, polotovarov, údených výrobkov

Viac soli zjeme bez toho, aby sme sa vôbec dotkli soľničky!

Čo spôsobuje vysoký príjem sodíka?

  1. Hypertenziu a Kardiovaskulárne ochorenia:
    Sodík zadržiava vodu v organizme, čím zvyšuje krvný tlak a negatívne pôsobí na cievy. 
    Priama úmera medzi prísunom sodíka do organizmu  a výškou krvného tlaku je známa už dávno. V populáciách s vyššou spotrebou sodíka je aj vyšší výskyt vysokého krvného tlaku. Naopak, zvýšený prísun draslíka vyvoláva jeho pokles
  2. Ochorenie obličiek, obličkové kamene: 
    Čím viac sodíka, tým viac minerálov v organizme. Zvýšené zadržiavanie vody zaťažuje obličky a môže viesť ku vzniku kameňov a ochorení obličiek
  3. Rednutie kostí:
    Pri vysokom príjme sodíka je vylučované väčšie množstvo vápnika močom. Táto strata je obzvlášť významná, ak príjem vápnika nie je dostatočný, ako to býva v našej populácii. Straty vápnika, spôsobené vysokým príjmom sodíka v strave zhoršujú osteoporózu, vekom spôsobené rednutie kostí.
  4. Ovplyvňuje činnosť mozgu: 
    Zvýšený prísun sodíka a zníženie pohybu u starších ľudí negatívne ovplyvňuje kognitívne funkcie mozgu
  5. Zvyšuje absorpciu glukózy v tenkom čreve. 
    Veľa sodíka a málo draslíka je ozajstná hrozba, pretože čím viac sodíka je v tenkom čreve, tým viac molekúl cukru sa naň viaže a následne sa absorbuje viac glukózy. Podobne, čím viac sacharidov zjeme, tým viac glukózy sa nachádza v tenkom čreve a absorbuje sa viac soli. Tento začarovaný kruh má závažné účinky na zdravie a následne aj na našu hmotnosť.
  6. Zvyšuje riziko rakoviny žalúdka
    Vysoký príjem sodíka je spájaný až v 68% so zvýšením rizika vzniku rakoviny tráviaceho traktu v porovnaní s nízkym príjmom sodíka.

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole: