Intenzívna, sladká chuť anízu podobná sladkého drievka je unikátna, ale tiež nie je pre každého to pravé. Človek ho buď miluje alebo nenávidí. V kuchyni sa aníz používa podobne ako fenikel na zjemnenie chleba, pečiva a koláčov. Pohľad do ďalekých krajín však dokazuje, že sa dá aníz mnohostranne využiť. Aníz orestovaný krátko v olivovom oleji dodá úplne zvláštnu a ojedinelú chuť napríklad indickému Dhalu (šošovkový pokrm), rybe na kari alebo zelenine. Najlepšie sa rozvinie, ak ho tesne pred použitím rozdrvíte v mažiari.
Aníz, korenie z bedrovníka anízového
O používaní anízu sú zmienky už v egyptských papyrusoch. Dodnes sa v krajinách Orientu žuje kvôli podpornému pôsobeniu na trávenie.
V prírodnom liečiteľstve je známy pozitívnym pôsobením na trávenie, uvoľňovanie kŕčov, upokojuje zápaly, prináša spánok. Vďaka jemným účinkom je výborný aj pre choré deti.
Recept pri kŕčoch v bruchu:
1-2 káv. lyžičky anízu preliať šálkou vriacej vody, 15 minút nechať lúhovať.
Anízový čaj pijeme 2-3x denne.
Pri zápaloch dýchacích ciest:
Anízový čaj 3x denne a inhalovať 3x denne paru s anízovým olejom.
Zloženie:
Plody anízu
Krajina pôvodu:
Rakúsko
Produkt ekologického poľnohospodárstva.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.