Lipozomálny vitamín C má vďaka revolučným technológiám použitým na jeho výrobu mnohonásobne vyššiu vstrebateľnosť než bežne dostupné formy vitamínu C. Vaše telo ho tak môže omnoho lepšie využiť, pretože účinné látky sa ľahšie dostanú presne tam, kam majú.
Zatiaľ čo vstrebateľnosť a reálna využiteľnosť bežných doplnkov stravy s vitamínom C sa pohybuje okolo 5–10 % (v závislosti od veku), lipozomálny vitamín C je s 90% vstrebateľnosťou momentálne označovaný za najvstrebatelnejšiu formu. Tento priepastný rozdiel medzi jednotlivými typmi vitamínov je daný tým, že lipozomálny vitamín C je obalený lipozómami, malými mikro čiastočkami tuku. Tento ochranný obal zabezpečí, že molekula vitamínu C sa dostane neporušená až do krvi, odkiaľ je ľahko vstrebávaná priamo do buniek.
Zdrojom lipozómov (lipidov) je geneticky nemodifikovaný slnečnicový lecitín, často označovaný aj ako poklad zo slnečnice. S každou dávkou lipozomálneho vitamínu C tak zároveň dostanete do tela túto cennú látku. Lecitín sa odporúča k udržaniu normálnej funkcie pečene, aj k správnej látkovej premene lipidov – pomáha udržiavať cholesterol v rozpustnej forme a zamedzuje jeho ukladaniu v cievach. Je dôležitou súčasťou žlče nevyhnutnej na trávenie tukov. Taktiež je známy ako „potrava pre mozog“.
Unikátnosť lipozomálneho vitamínu C tak spočíva nielen vo výbornej využiteľnosti, ale aj v synergii vitamínu C a lecitínu.
Vitamín C pomáha pri ochrane buniek pred oxidatívnym stresom, prispieva k normálnej tvorbe kolagénu a taktiež k udržiavaniu normálneho stavu chrupaviek, kostí, ciev, ďasien, zubov a pokožky.*
*Vedecky dokázané tvrdenia Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA), povolené Európskou komisiou (EC).
Vďaka tomu má nezanedbateľný vplyv na celkové fungovanie ľudského tela a je nevyhnutný pre udržanie optimálneho zdravia. Ovplyvňuje tiež vstrebateľnosť ďalších látok a z dlhodobého hľadiska sa odporúča ako prevencia množstva civilizačných ochorení. Vitamín C sa často používa tiež pri rekonvalescencii a hojení rán.
Výhody lipozomálnej formy vitamínu C v kocke
- Vrstva lipozómov chráni molekulu vitamínu C pred poškodením v tráviacom trakte – skvelá vstrebateľnosť.
- Lipozomálna forma umožňuje využiť synergiu vitamínu C a lecitínu.
- Vďaka svojmu ochrannému obalu sú lipozomálne vitamíny a minerály lepšie tolerované v tráviacej sústave.
Na rozdiel od mnohých iných živočíchov, ľudia vo svojom organizme vitamín C syntetizovať nedokážu. Znamená to teda, že by ho mali prijímať buď prostredníctvom stravy alebo suplementov. Je však nutné uprednostniť kvalitu pred kvantitou, pretože kľúčová je tu práve vstrebateľnosť. Vitamín C si naše telo nevie uložiť do zásoby, a tak dochádza k tomu, že nevstrebané prebytky sa z tela bez úžitku vylúčia. Práve preto odporúčame vyskúšať lipozomálnu formu vitamínu C, ktorá umožňuje bunkovú absorpciu z viac ako 90 %.
Lipozomálny vitamín C – preventivná denná dávka
Náš lipozomálny vitamín C zabezpečuje v dennej dávke 1000 mg vitamínu C.
Dospelí: 2×1 čajová lyžička (2× denne 5 ml) – 1000 mg vitamínu C
Lipozomálny vitamín C pre deti – preventivná denná dávka
Deti od 6 rokov: 1 čajová lyžička (5 ml) 1× denne – 500 mg vitamínu C
Deti od 3 do 6 rokov: 1/2 čajovej lyžičky (2,5 ml) 1× denne – 250 mg vitamínu C
Správne užívanie lipozomálneho vitamínu C
Jednu dávku – 1 čajovú lyžičku lipozomálneho vitamínu C, vylejte do 1 dcl napr. pomarančového džúsu a vypite. Nepite ho priamo z lyžičky, keďže je veľmi kyslý. Chuť lipozomálneho vitamínu C sa však v džúse takmer úplne zneutralizuje.
Obsah balenia: pre dospelých 20 dávok
Produkt obsahuje čistý vitamín C farmaceutickej kvality vo forme kyseliny L-askorbovej, geneticky nemodifikovaný slnečnicový lecitín a demineralizovanú vodu.
Zloženie: Kyselina L-askorbová – vitamín C, geneticky nemodifikovaný slnečnicový lecitín, askorbát sódny (antioxidant), demineralizovaná voda, sorban draselný, prírodná pomarančová aróma.
Konzervanty: Konzervácia lipozomálneho vitamínu C je nutná, keďže bez něj by mal trvanlivosť len niekoľko dní. Na konzerváciu sme zvolili akceptovaný potravinársky konzervant – Sorban draselný, ktorý zabraňuje šíreniu plesní a kvasiniek v potravinách a len výnimočne môže spôsobiť jemnú alergickú reakciu u mimoriadne citlivých ľudí.
Skladovanie: Po otvorení uchovávajte najlepšie v chladničke.
Výživové hodnoty v 100 ml:
- energetická hodnota : 460 kJ/110 kcal
- bielkoviny: 0 g
- sacharidy: 1,4 g
- z toho cukry: 0 g
- tuky: 10 g
- nasýtené mastné kyseliny 10 g
- soľ: 0 g
Obsah v dennej dávke: RVH %
Kyselina L-askorbová 1000mg 1250%
Lecitín slnečnicový 1050mg nestanovené
Schválené úradom verejného zdravotníctva SR ako výživový doplnok pod číslom: VD/5540/2020
Dátum spotreby: na obale
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.