Tekuté zlato
Argánový olej si vyslúžil pomenovanie "tekuté zlato". Poďme sa spolu pozrieť či si tento titul naozaj zaslúži.

Odkial argánový olej pochádza?

Argánový olej pochádza z rastliny Argania spinosa, po slovensky argánovník tŕnistý. Konkrétne z jeho plodov: argánových orechov, ktoré vyzerajú ako veľké olivy žltej farby. Plod vo svojej dužine skrýva pevnú škrupinu, v ktorej sa nachádza semienko podobné mandli. Práve z tohto semienka sa získava olej. Jedná sa o strom podobný veľkému olivovníku, ktorý sa vyskytuje najmä v Maroku. Jeho výskyt však nie je obmedzený hranicami tohto štátu, môžeme ho nájsť v širšej oblasti pohoria Atlas v severozápadnej Afrike. Rastie v nadmorskej výške nad 1000 m.n.m v kamenistých podmienkach. To z neho robí výnimočnú surovinu, ktorá je chránená UNESCOM.

Z jeho vzácnosti vyplýva aj snaha ľudí o jeho pestovanie v rôznych geografických podmienkach. Avšak v ostatných oblastiach sveta sa jeho pestovaniu nedarí.

Na nasledujúcej fotografii si môžete pozrieť, ako taký argánovník vyzerá.



Argánový olej je tiež najbohatším prírodným zdrojom vitamínu E!



Zloženie argánového oleja

Jeho zloženie je naozaj bohaté na bioaktívne zložky podporujúce ľudský organizmus. Okrem iného obsahuje významné mastné kyseliny a esenciálne mastné kyseliny potrebné pre správnu funkciu bunkových membrán. Tieto kyseliny sú: kyselina olejová, kyselina palmovitá, kyselina linolénová, kyselina linolová, kyselina stearová. Zastúpenie týchto kyselín je v pomere 80% nenasýtených mastných kyselín ku 20%  nasýtených mastných kyselín.

Argánový olej je tiež najbohatším prírodným zdrojom vitamínu E, ktorý je veľmi silným antioxidantom a účinným prostriedkom pre starostlivosť o pleť. Napríklad, vitamín E pridaný do hojivých mastí alebo krémov napomáha rýchlejšiemu hojeniu poranení. 

Obsahuje tiež vitamín A, ktorý podporuje nočné videnie, má pozitívny vplyv na normálnu stavbu buniek, rast, tvorbu kostí, zubov, vlasov, pokožky a sliznice. Chráni organizmus pred znečistením a pred žalúdočnými vredmi. Chráni pred nachladnutím, chrípkou a zápalom priedušiek. Ďalej obsahuje tokoferoly, skvalén (pôsobí ako prevencia vzniku rakoviny kože), prírodné karotenoidy, fenoly a steroly.


Pozrite si našu ponuku argánových olejov TU.



Na výrobu 1l argánového oleja je potrebných zhruba 30kg plodov argánovníka!


Výroba

Výroba argánového oleja je veľmi nákladná. Na výrobu 1l argánového oleja je potrebných zhruba 30kg plodov argánovníka! Dodnes pretrváva ručná výroba tohto oleja, rovnako ako aj ručný zber. Po zozbieraní sa plody sušia na slnku, následne sa roztlčú a vyčistia sa od škrupiny, čím získame semená. Tie sa drvia, najčastejšie v kamenných mlynoch. Potom sa zmiešajú s vodou a lisujú sa. Výsledny produkt je zlatožltý argánový olej.

Potravinársky orgnový olej sa získa v prípade, že sú semená pred rodrvením pražené.

Pre kozmetické účely sa získava argánový olej lisovaním za studena. 




Pozrite si našu ponuku argánových olejov TU.


Využitie

Vďaka svojím prospešným účinkom sa argánový olej využíva vo výžive, farmaceutickom a kozmetickom priemysle. Patrí medzi najznámejšie oleje na svete. Svojimi antiseptickými účinkami lieči ekzémy, akné či psoriázu. Na základe nedávnych štúdií bolo naznačené, že hrá významnú úlohu v prevencii kardiovaskulárnych ochorení, vďaka svojmu antioxidačnému potenciálu, hypocholesterolemickým a antihypertenzívnym účinkom.

Argánový olej má jemnú orechovo–sladkastú chuť a vôňu, a preto sa používa aj pri úprave pokrmov. Je skvelý výživový doplnok pre udržanie zdravia a vitality po celý život. Znižuje hladinu cholesterolu a tlaku v krvi, spomaľuje rast rakovinotvorných buniek a celkovo priaznivo pôsobí na nervový, lymfatický a imunitný systém.


Ako kozmetický prípravok je známy svojimi omladzujúcimi a revitalizačnými účinkami na pleť, vlasy a nechty, ktoré vyživuje a posilňuje. Vďaka vysokému obsahu vitamínu E a ďalších prospešných látok pôsobí ako antioxidant a chráni pokožku pred poškodením voľnými kyslíkovými radikálmi, nepriaznivými účinkami vonkajšieho prostredia a vysušovaním. Obnovuje hydro–lipidovú vrstvu pokožky a tým napomáha aj redukcii viditeľných vrások, spomaľuje starnutie, zmierňuje prejavy celulitídy a jaziev po striách



Pozrite si našu ponuku argánových olejov TU.




Značky: argánový olej