V prvej časti venovanej liečivým účinkom zeleného čaju sme sa venovali veciam, ktoré sú tak povediac všeobecne známe.
Teraz sa pozrieme na účinky, ktoré sú špecifickejšie a menej známe.
5. Zelený čaj môže ochrániť váš mozog v starobe, znižuje riziko vzniku Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby.
Nielenže zelený čaj môže v krátkodobom horizonte zlepšovať funkciu mozgu, môže tiež ochrániť váš mozog v starobe.
Alzheimerova choroba je najčastejšie sa vyskytujúca neurodegeneratívna diagnóza u ľudí a je hlavným dôvodom demencie.
Pri Parkinsonovej chorobe platí, že je druhá najčastejšie sa vyskytujúca neurodegeneratívna diagnóza. Parkinson blokuje tvorbu neurónov produkujúcich dopamín v mozgu. V dôsledku čoho táto chorobá vzniká.
Viaceré štúdie ukazujú, že katechínové zlúčeniny v zelenom čaji môžu mať viacero ochranných efektov týkajúcich sa neurónov. Ide však o laboratórne testy v skúmavkách a na zvieratách, kde sa však potvrdzuje potenciálna schopnosť znížiť riziko vzniku týchto chorôb.
6. Zelený čaj môže znižovať riziko vzniku cukrovky typu 2.
Cukrovka typu 2 je choroba, ktorá dosahuje epidemických rozmerov v posledných dekádach a v súčasnosti postihuje okolo 400 miliónov ľudí na svete.
Choroba spôsobuje zvýšenie cukru v krvi v kontexte inzulínovej rezistencie, resp. neschopnosť produkovať inzulín.
Štúdie ukazujú, že zelený čaj môže zvýšiť inzulínovú senzitivitu a redukovať množstvo cukru v krvi.
Jedna štúdia z Japonska zistila, že ľudia, kt. pijú veľa zeleného čaju majú až o 42% menšiu šancu rozvoja cukrovky typu 2.
Taktiež súhrn 7 štúdií, ktoré spolu zahŕňajú 286 701 respondentov, ukazuje, že ľudia, kt. pijú zelený čaj pravidelne majú o 18% menšiu pravdepodobnosť, že dostanu cukrovku.
7. Zelený čaj môže zabiť baktérie. To zlepšuje zdravie ústnej dutiny a znižuje riziko infekcie.
Katechíny, ktoré sme spomínali pred chvíľou, majú viacero biologických efektov.
Niektoré štúdie ukazujú, že môžu zničiť baktérie a potlačiť vírusy, ako napr. vírus chrípky. Teda majú potenciálnu schopnosť znižovať riziko vzniku infekcie.
Streptokokus, konkrétnejšie streptococcus mutans, je hlavnou škodlivou baktériou v ústnej dutine. Spôsobuje zubný povlak a je tiež hlavným činiteľom, ktorý poškodzuje zuby.
Štúdie ukazujú, že katechíny v zelenom čaji môžu potlačiť rast streptokokov. Konzumácia zeleného čaja sa spája so zlepšovaním dentálneho zdravia a znižuje riziko vzniku zubného kazu.
Viaceré štúdie sa tiež zhodujú v tom, že zelený čaj môže redukovať nepríjemný zápach z úst.
8. Zelený čaj znižuje riziko vzniku cukrovky typu 2.
Cukrovka typu 2 je choroba, ktorá dosahuje epidemických rozmerov. V súčasnosti ňou trpí zhruba 400 miliónov ľudí na svete. Cukrovka spôsobuje zvýšenie cukru v krvi a s tým súvisiacu inzulínovú rezistenciu alebo neschopnosť organizmu produkovať inzulín.
Štúdie ukazujú, že zelený čaj môže zlepšovať inzulínová senzitivitu a redukovať cukor v krvi.
Jedna štúdia z Japonska zistila, že ľudia, kt. pijú často zelený čaj majú až é 42% menšie riziku, že u nich prepukna cukrovka typu 2.
Podľa preskúmania 7 štúdií, ktoré spolu zahrňovali 286 701 respondentov, sa zistilo nasledovné: konzumenti zeleného čaju maju o 18% nižšie riziko stač sa diabetikom.
9. Zelený čaj môže znižiť riziko kardiovaskulárnych ochorení.
Kardiovaskulárne choroby, vrátane chorôb srdca a mŕtvice, patria medzi najčastejšie príčiny úmrtia na svete.
Štúdie ukazujú, že zelený čaj môže zlepšiť niektoré z hlavných rizikových faktorov týkajúcich sa týchto ochorení. Napríklad celkový cholesterol, LDL cholesterol a triglyceridy.
Zelený čaj dramaticky zvyšuje prítomnosť antioxidantov v krvi. To pomáha chrániť LDL častice pred oxidáciou, pretože zanášanie kardiovaskularného systému je jedným z krokov ku srdcovocievným chorobám.
Vzhľadom na priaznivé účinky zeleného čaju v tejto oblasti, nie je prekvapením zistenie, že konzumenti zeleného čaju majú o 31% menšie riziko vzniku kardiovaskulárnych chôrob.
10. Zelený čaj vám môže pomôcť schudnúť a znižuje riziko obezity.
Vzhľadom k tomu, že zelený čaj môže krátkodobo zrýchliť metabolizmus, dáva zmysel, že vám môže pomôcť pri chudnutí.
Niekoľko štúdií ukazuje, že zeleý čaj vedie k zníženiu telesného tuku, obzvlášť v brušnej dutine.
Jedna 12 týždňov dlhá kontrolná štúdia na 240 mužoch a ženách preukázala nasledovné: u skupiny respondentov, kt. pili zelený čaj bol zaznamenaný významný pokles percentilu telesného tuku, významný pokles váhy, obvodu pása a brušného tuku.
Avšak, existujú štúdie, ktoré medzi pitím zeleného čaju a chudnutím nenašli štatisticky významnú spojitosť. Preto je potrebné brať toto tvrdenie s nadhľadom.
10. Zelený čaj vám môže pomôcť k dlhšiemu životu.
Samozrejme, nechceme tvrdiť a ani netvrdíme, že pitie zeleného čaju je liek na nesmrteľnosť.
Avšak, zelený čaj znižuje riziko vzniku mnohých chorôb, vážnych chorôb. Z toho vyplýva, že zelený čaj pomáha žiť dlhšie.
V štúdií zahrňajúcej 40 530 dospelých Japoncov, kt. pili najviac zeleného čaju ( 5 a viac pohárov denne ) bola štatisticky významne menšia pravdepodobnosť, že zomrú počas 11 ročnej periódy:
- smrť z akýchkoľvek príčin: 23% nižšia pravdepodobnosť u žien, 12% nižšia pravdepodobnosť u mužov
- smrť zapríčinená srdcovými ochoreniami: 31% nižšia pravdepodobnosť u žien, 22% nižšia pravdepodobnosť u mužov
- Smrť zapríčinená mŕtvicou: 42% nižšia pravdepodobnosť u žien, 35% nižšia pravdepodobnosť u mužovň
Ďalšia štúdia u 14.001 starších japonských jedincov v staršom veku zistila, že tí, ktorí pil najviac zelený čaj, mali o 76% nmenej úmrtí počas 6-ročného obdobia tvrdania štúdie.