Jesenná sezóna je už tu a v záhradke či v obchode na nás vykúka malé oranžové Hokkaido. Maslová tekvica sa dá použiť na 1000 spôsobov, upečte si ju s cesnakom a bylinkami v rúre namiesto zemiakov alebo z nej spravte cheesecake, výborne sa hodí k mäsku ako pyré. My máme pre vás nachystané dva recepty, tekvicové obedové menu, ktoré je ideálne robiť spoločne pretože jedno potrebujeme na prípravu druhého.
Hokaido tekvica a zdravie
- Tekvica patrí medzi najstaršie kultúrne plodiny. Špeciálnym druhom pochádzajúcim z Japonska je ‘Hokkaido’. Je nielen chutná, ale aj zdravá. Podľa orientálnej medicíny je liečivá hlavne pre oblasť sleziny, slinivky brušnej a žalúdka. Je bohatá na karotén, z ktorého si telo vytvára vitamín A. Konzumácia tejto tekvice kladne ovplyvňuje stav pokožky, zraku, prostaty a pľúc. Má mimoriadne vysoký obsah zinku, hlavne v semenách, preto okrem dužiny konzumujeme aj semená. Účinnými látkami tekvíc sú voda a vláknina, ktoré pomáhajú zlepšiť trávenie. Vzhľadom k tomu, že tekvica obsahuje až 90 percent vody, je vhodná tiež k uhaseniu smädu. Dužina tekvice obsahuje tuky, cukry, bielkoviny, enzýmy, karotén, vitamín C, zinok, draslík, fosfor a jej výhodou je nízky obsah sodíka.
Potrebujeme:
- 1 tekvica hokkaido
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky (ideálne sú bataty)
- 1 petržlen + petržlenová vňať
- 1/4 zeleru
- 1 pór
- 3 strúčiky cesnaku
- 3 polievkové lyžice tekvicového oleja
- 1 čajová lyžička kurkumy
- 1 čajová lyžička rasce
- 1 čajová lyžička himalájskej soli
- 1 čajová lyžička čierneho korenia
- štipka nastrúhaného muškátového oriešku
- 0,1l kokosového mlieka
- 1,5l horúcej vody
Postup:
1. Tekvicu očistíme, vydlabeme semienka a dužinu nakrájame na kocky( cca 15 kociek si necháme na rizoto bokom )
2. Pór s cesnakom nakrájame a dáme na zohriaty tekvicový olej do hlbokého hrnca.
3. Orestujeme a pridáme nakrájanú tekvicu, na malé kúsky nakrájame mrkvu, petržlen, zeler, zemiaky a pridáme do hrnca s tekvicou. Premiešame a pridáme všetko korenie. Zeleninu zalejeme horúcou vodou, zakryjeme a varíme kým zelenina úplne nezmäkne.
4. Keď je zelenina mäká odoberieme zo zeleninového vývaru 0,5 l do osobitnej nádoby – vývar budeme potrebovať na rizoto.
5. Polievku rozmixujeme ponorným mixérom a prilejeme do nej kokosové mlieko, ozdobíme tekvicovými semiačkami, sezamovými semiačkami tekvicovým olejom a petržlenovou vňaťou.