Hokkaido krémová polievka

Jesenná sezóna je už tu a v záhradke či v obchode na nás vykúka malé oranžové Hokkaido. Maslová tekvica sa dá použiť na 1000 spôsobov, upečte si ju s cesnakom a bylinkami v rúre namiesto zemiakov alebo z nej spravte cheesecake, výborne sa hodí k mäsku ako pyré. My máme pre vás nachystané dva recepty, tekvicové obedové menu, ktoré je ideálne robiť spoločne pretože jedno potrebujeme na prípravu druhého.


Hokaido tekvica a zdravie

  • Tekvica patrí medzi najstaršie kultúrne plodiny. Špeciálnym druhom pochádzajúcim z Japonska je ‘Hokkaido’. Je nielen chutná, ale aj zdravá. Podľa orientálnej medicíny je liečivá hlavne pre oblasť sleziny, slinivky brušnej a žalúdka. Je bohatá na karotén, z ktorého si telo vytvára vitamín A. Konzumácia tejto tekvice kladne ovplyvňuje stav pokožky, zraku, prostaty a pľúc. Má mimoriadne vysoký obsah zinku, hlavne v semenách, preto okrem dužiny konzumujeme aj semená. Účinnými látkami tekvíc sú voda a vláknina, ktoré pomáhajú zlepšiť trávenie. Vzhľadom k tomu, že tekvica obsahuje až 90 percent vody, je vhodná tiež k uhaseniu smädu. Dužina tekvice obsahuje tuky, cukry, bielkoviny, enzýmy, karotén, vitamín C, zinok, draslík, fosfor a jej výhodou je nízky obsah sodíka.


Potrebujeme:

  • 1 tekvica hokkaido
  • 2 mrkvy
  • 2 zemiaky (ideálne sú bataty)
  • 1 petržlen + petržlenová vňať
  • 1/4 zeleru
  • 1 pór
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 polievkové lyžice tekvicového oleja  
  • 1 čajová lyžička kurkumy 
  • 1 čajová lyžička rasce 
  • 1 čajová lyžička himalájskej soli
  • 1 čajová lyžička čierneho korenia
  • štipka nastrúhaného muškátového oriešku
  • 0,1l kokosového mlieka
  • 1,5l horúcej vody


Postup:


1. Tekvicu očistíme, vydlabeme semienka a dužinu nakrájame na kocky( cca 15 kociek si necháme na rizoto bokom )



2. Pór s cesnakom nakrájame a dáme na zohriaty tekvicový olej do hlbokého hrnca.


3. Orestujeme a pridáme nakrájanú tekvicu, na malé kúsky nakrájame mrkvu, petržlen, zeler, zemiaky a pridáme do hrnca s tekvicou. Premiešame a pridáme všetko korenie. Zeleninu zalejeme horúcou vodou, zakryjeme a varíme kým zelenina úplne nezmäkne.


4. Keď je zelenina mäká odoberieme zo zeleninového vývaru 0,5 l do osobitnej nádoby – vývar budeme potrebovať na rizoto.


5. Polievku rozmixujeme ponorným mixérom a prilejeme do nej kokosové mlieko, ozdobíme tekvicovými semiačkami, sezamovými semiačkami tekvicovým olejom a petržlenovou vňaťou.



طعم جيد (dobrú chuť)


Za tento skvelý recept ďakujeme Mia's Dolce vita


  • Kategória: Recepty
  • Dátum: 15.09.2017
  • Zobrazení: 783

Značky: