Hokkaido tekvicové liate rizoto

Jesenná sezóna je už tu a v záhradke či v obchode na nás vykúka malé oranžové Hokkaido. Maslová tekvica sa dá použiť na 1000 spôsobov, upečte si ju s cesnakom a bylinkami v rúre namiesto zemiakov alebo z nej spravte cheesecake, výborne sa hodí k mäsku ako pyré. My máme pre vás nachystané dva recepty, tekvicové obedové menu, ktoré je ideálne robiť spoločne pretože jedno potrebujeme na prípravu druhého.

Recept na hokkaido krémovú polievku nájdete TU.



Hokaido tekvica a zdravie

  • Tekvica patrí medzi najstaršie kultúrne plodiny. Špeciálnym druhom pochádzajúcim z Japonska je ‘Hokkaido’. Je nielen chutná, ale aj zdravá. Podľa orientálnej medicíny je liečivá hlavne pre oblasť sleziny, slinivky brušnej a žalúdka. Je bohatá na karotén, z ktorého si telo vytvára vitamín A. Konzumácia tejto tekvice kladne ovplyvňuje stav pokožky, zraku, prostaty a pľúc. Má mimoriadne vysoký obsah zinku, hlavne v semenách, preto okrem dužiny konzumujeme aj semená. Účinnými látkami tekvíc sú voda a vláknina, ktoré pomáhajú zlepšiť trávenie. Vzhľadom k tomu, že tekvica obsahuje až 90 percent vody, je vhodná tiež k uhaseniu smädu. Dužina tekvice obsahuje tuky, cukry, bielkoviny, enzýmy, karotén, vitamín C, zinok, draslík, fosfor a jej výhodou je nízky obsah sodíka.


Potrebujeme:

  • 1 cibuľu šalotku
  • 3 polievkové lyžice olivového oleja 
  • 250g ryže arborio
  • 0,3l bieleho suchého vína 
  • 0,5l zeleninového vývaru
  • 10 polievkových lyžíc krémovej hokkaido polievky 
  • petržlenovú vňať
  • 3 polievkové lyžice masla
  • 5 lyžíc nastrúhaného parmezánu
  • kúsky celej tekvice





Postup:

1. Do hrnca dáme zohriať olej, nakrájame cibuľku a orestujeme do zlata. Na cibuľku nasypeme ryžu, ktorú trošku zahrejeme na oleji cca 5 min.


2. Ryžu zalejeme vínom a počkáme kým sa víno vyparí, rizoto stále miešame!


3. Keď sa víno vyvarí, zalejem ryžu vývarom, vývar dávkujeme po častiach - nie všetok naraz. Miešame kým sa jedna várka vývaru nevyvarí a prilejeme opäť ďalšiu. Opakujeme, až kým neminieme 0,5 l.


4. Následne pridáme hokkaido polievku, premiešame a hrniec zakryjeme. 


5. Medzi tým skúšame či je ryža mäkká, celý proces trvá asi pol hodinu. Za ten čas by sa vám mala ryža uvariť. Rizoto musí byť tekuté, preto ak je ryža ešte tvrdá nebojte sa pridať šálku horúcej vody a ďalej variť.


6. Keď je už ryža uvarená rizoto odstavíme z ohňa a pridáme maslo a parmezán. Všetko spolu premiešame. Výsledné rizoto by sa malo na tanieri pekne rozliať.


7. Kúsky tekvice dáme na panvicu polejeme olivovým olejom, osolíme a posypeme petržlenovou vňaťou a opečieme - tieto kúsky uložíme pri servírovaní na rizoto. 




Bon appetite


Za tento skvelý recept ďakujeme Mia's Dolce vita


  • Kategória: Recepty
  • Dátum: 14.09.2017
  • Zobrazení: 499

Značky: